MalaysiaRia

Martabatkan bangsa dengan ilmu..

 

Adakah anda sedang mencari pekerjaan?. Jika anda sedang mencari kerja atau mahu menukar jenis pekerjaan anda perlu tahu apakah jenis kerja yang paling banyak ditawarkan di negara kita sekarang.

Dengan mengetahuinya anda boleh menyediakan diri anda kemahiran yang secukupnya agar anda menjadi orang yang paling layak mengisi kekosongan yang ditawarkan.

Berikut adalah bidang yang paling dikehendaki oleh majikan di negara kita sekarang.


1). Sales & Marketing
2). Engineering & Technical
3). Computer & Telecommunication
4). Accounting & Finance
5). Clerical & Administrative
6). Management
7). Customer Service
8). Art, Design & Media
9). Hospitality & Catering
10). Education & University.

Bidang jualan dan pemasaran menjadi satu bidang yang paling dikehendaki oleh banyak majikan di negara kita sekarang ini dan bidang ini merupakan satu kelemahan anak-anak melayu. Majoriti mereka yang berada dalam bidang ini merupakan bangsa Cina.

Bidang jualan dan pemasaran merupakan salah satu bidang yang mampu melahirkan jutawan di negara Amerika selain daripada bidang keusahawanan. Jika anda seorang yang tidak mahu mengambil risiko menjadi seorang usahawan tetapi ada impian mahu menjadi kaya, maka bidang jualan dan pemasaran adalah jawapannya.

Views: 496

Reply to This

Replies to This Discussion

Kelemahan anak-anak Melayu ni....bukannya tak bolih buat kerja tapi sikap tu yang harus berubah.

 

Ape pun bidang yang di ceburi, kerjaya kita..haruslah dgn tekun, ikhlas, usaha dan semangat..InsyaAllah pasti berjaya.

klu ikutkan no 1 -  8 tu penglibatan orang melayu memang kurang sangat.

Betul tu Ida...Sales and Marketing ni bidang yg actually senang sbnrnye tp kemahuan tu yg paling penting mcm mane nak encounter customers & problems, mcm mane nak retain customers, close deals, right decision, kene tahu methodology dan yg paling penting product knowledge....ini sume kene usaha yg gigih..

Mungkin, salah satu factor yg menyebabkan org kita kurang dlm bidang ni adalah MINAT.

Lagi satu paling penting..
pandai cakap dan pandai putar
hik3x

Hahaha yes betul to Adha...setuju sgt. Tapi ini adalah bad ethics sbnrnye walaupun kite dah aware.

Tp kan dalam Sales ni..RM nye lumayan tahu.. degan SYARAT bnyak sales bnyak la RM (Commision)... mcm mane nak retain comission yg tinggi? haaaa kene la tahu caranye...

Orang Melayu hanya pandai buat cerita dan fitnah sana sini. Bercakap besar dan suka tengok orang lain berjaya, bila orang Melayu berjaya kaya raya, gotong royong kutuk habis, konon dia kaya kerana menipu dan macam-macam lagi, tengoklah komen senarai orang Melayu terkaya di Malaysia.
sy bersetuju ngan no. 10-sebab sy involve dlm education n research :)

RSS

Ruang Iklan

Semoga sumbangan anda akan menjadikan MR terus hidup!

© 2014   Created by ZamZam Jarkaseh.

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service